Лукарски: България не е Дубай или Италия, това са различни пазари с различни потребления на гориво (

Като десен политик не мисля, че държавата трябва да се намесва някъде, регулирайки цени. Това каза пред журналисти министърът на икономиката Божидар ЛукарскиБожидар Лукарски Божидар Лукарски е роден на 23 юни 1972 година в град Перник. През 1991 година завършва. Коментарът му бе във връзка с днешния национален протест срещу високите цени на горивата и искането да се създаде орган, който да контролира цените.

"Това беше възможно преди 10 ноември. Хората, които искат такова нещо, се връщат леко назад в мисленето. Регулирането на цените е подход от времето на централизираната пазарна икономика и не би довел до добро на пазара", категоричен бе Лукарски. По думите му, начинът по който хипотетично може държавата да регулира цените е да следва примера в Австрия като има държавен дистрибутор на горивата, който да продава до цени, близки на производителите и по този начин да ги поддържа ниски. Министърът на икономиката, обаче побърза да уточни, че в България такова нещо не е възможно.

"По принцип и идеята на КЕВР като регулатор, е постепенно да се оттегля от регулаторните механизми на икономиката в началото на другата година", подчерта Лукарски. Той добави, че затова се създава и енергийна борса. "Централизираната икономика остана назад във времето преди 10 ноември".

"Факт е, че в България хората най-после проявиха интерес към това какви са цените на горивата. Те са далеч от тези, които са в Дубай и Италия. Различни пазари-различни потребления. Нека да не гледаме непрекъснато зад океана, пред океана и там, където има добив на петрол. Проблем на България за високите цени е, че нямаме собствени добиви и трябва да се съобразяваме все пак", заяви Лукарски.

"Понеже българинът никога не е доволен ще ви кажа, че в Германия, когато цената на горивото падне между 1 и 2 цента всички немци говорят за това и излиза на първа страница на вестниците", посочи министърът на икономиката. Той посочи, че е нормално като потребители да искаме цените да паднат повече, но "да не забравяме, че ние не сме най-големият пазар и потребители на горива. От това също зависи цената", каза още Лукарски.

Коментари

 1. 2015.09.12 | 13:14
  Вярно е, че пазарите са различни, лошото е , че вие искате на малък пазар, да вземете печалбата на голям!
 2. 2015.09.12 | 13:12
  само дето в българия няма пазарна икономика а има картелна икономика
 3. 2015.09.04 | 22:12
  А какви са заплатите и пенсийте бе ЛУКАРЧО в ИТАЛИЯ и ГЕРМАНИЯ Нямате наяждане и само демагогствате и крадете като за последно
 4. 2015.09.04 | 22:12
  Едва ли някой е очаквал умна мисъл от тази лукова главичка,ама тъпотията на ик.министър е безгранична.
 5. 2015.09.04 | 22:12
  Лукова главо, кога ще мога аз да си докарам 1 камион от някоя съседна страна без големи митнически главоболия? Монопол и картел в бизнеса с горива има, но най-големият проблем е, че държавата играе в отбора на картела!
 6. 2015.09.04 | 22:11
  Лукарски за колко се продаде на бензиностанциите!!!
 7. 2015.09.04 | 22:11
  Подходът към регулиране на цените на горивата и всичко останало не би имал положителен ефект.Хората,които имат впечатления отпреди 10 ноември,моля да сравнят цените отпреди това,когато икономиката е била регулирана и инфлация не е имало и след това,когато поскъпнаха в проценти с над 700%.Ако има регулация,няма да има възможност за картели и крадене,разбира се,че това е крачка\"назад\"в мисленето,тъй като ще доведе до ограничаване на лапкането от и без това изтънелия джоб на българина.
 8. 2015.09.04 | 22:10
  Защо никой българин не стане и каже че високите цени на горивата се дължат на ниския рандеман на Нефтохим.Преработваме руски петрол с високо съдържание на сяра и от там голямо количество нискоценови продукти.При останалите петроли от един тон петрол се извличат 910-920 кг високоценови продукти.А при нас това е 610 кг.Или за да се избие голямото количество с ниска цена се поддържа висока цена на по малкото количество.
  1. 2015.09.04 | 08:50
   Кретенчо ,от петрола се получават много продукти и въпреки сярата ,Нефтофим си печели и от другите продукти !Я по добре кажете колко е акциза и ДДС -то и тогава да обявим ,че единствения разбойник е "Нефтохим !
 9. 2015.09.04 | 22:10
  Тоя ЛУК арски е пълен боклук ! Но си намърда дупето и сега лапа това което му подхвърлят картелите !
 10. 2015.09.04 | 22:08
  НАЙ ТЪПИЯ МИНИСТЪР ОТ 25 ГОДИШНИЯТ ПРЕХОД !!
 1. 1
 2. 2
 3. 3

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Икономика

още

Анкета

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Избрано от Интернет