Шефът на полицията в Пловдив подаде оставка, назначиха нов

share

Директорът на Областната дирекция на МВР-Пловдив Пламен Узунов днес е подал оставка. Това се случи, след като обвинител номер 1 Сотир Цацаров лично сезира вътрешния министър Румяна Бъчварова, съобщават от пресцентъра на МВР.

Припомняне, повод за гнева на Цацаров станаха редица и то тежки нарушения, извършени от служители на полицията в Пловдив. Той изпрати писмо до МВР-шефа, в което посочва поредица нарушения на закона и процедурите при катастрофа от 12 август, при която е загинал пешеходец.

Става въпрос за 63-годишен мъж, който бе блъснат на пешеходна пътека на бул. „Никола Вапцаров". Пешеходецът загина на място. Колата, която го блъснала, била управлявана от 24-годишния Милан Дивеков. Той шофирал с висока скорост - по свидетелски показания над 100 км/час. Пловдивският окръжен съд пусна шофьора с мярка „домашен арест".

Главният прокурор посочва, че за случая не е бил уведомен нито дежурният прокурор, нито административният ръководител на Окръжна прокуратура-Пловдив. Шофьорът не бил задържан за 24 часа, въпреки че самоличността му била установена. Алкохолната проба от дрегер е била отрицателна, но Дивеков не е тестван на място, нито му е направен тест за наличие на упойващи вещества в кръвта.

Министър Румяна Бъчварова е разпоредила назначаването на нов шеф на пловдивската областна дирекция. От утре поста ще поеме старши комисар Христо Разсолков, настоящ директор на ОДМВР - Благоевград. На негово място пък в Благоевград ще застане заместникът му Росен Танушев.

От пресцентъра на силовото ведомство посочват, че е образувано дисциплинарно производство срещу разследващ полицай от ОДМВР - Пловдив. Той имал отношение към случая.

Дирекция „Вътрешна сигурност" на МВР веднага днес е извършила проверка. По случая са разпитани общо 43 души.

МВР-шефката е разпоредила и цялостна проверка на работата на Пловдивската дирекция.

Водещи новини

Още новини