Военно учение тормози цяло село

Getty Images/Guliver (архив)
share

Военни тренировки нарушиха спокойствието на цяло село. Българо-американското учение "Тракийско лято - 2015" притесни жителите на Белозем с ниско летящите военни самолети, които минават над селото.

Пред Дарик кметът Иван Тачев каза, че хората се оплакват и от късния час, до който продължават ученията.

Освен през деня самолети прелитат и след 1 часа вечерта.

Учението "Тракийско лято - 2015" събира български и американски военни и летателна техника. За периода на тренировките са предвидени 1800 дневни и нощни парашутни скока. Летателното учение обаче притесни жителите на Белозем, каза кметът на селото Иван Тачев.

„Надвечер започнаха нощни полети над селото и обезпокоителното е, че бяха максимум на 100 метра височина. Аз нямам познания в тази област, но в САЩ така ли правят? И този шум над селото продължава до след 1 часа полунощ. Хората са на работа на другия ден, доста притеснени жители ми се обадиха вече".

Самолетите сериозно притесняват жителите на Белозем, най-вече защото летят много ниско.

„Няколко човека ме питат какво става. Много е неприятно, някои дори се страхуват и питат дали ще ни бомбардират самолетите. Това няма да се случи, разбира се, но учението не е по правилата според мен. Възмутени са хората. Звънях на 112, оттам ми казаха, че не е тяхна работа", каза още кметът на Белозем.

Кметът Иван Тачев каза още, че в Белозем не са получили никаква информация за летателните тренировки нито преди да започнат, нито сега. Той обаче настоява военните самолети да се съобразяват с часовете за почивка и да не летят над селото или поне не толкова ниско, за да не притесняват и възрастните, и децата.

Водещи новини

Още новини