Протест пред НС на длъжници, теглили кредити в швейцарски франкове (видео)

share

На протест пред парламента днес се събраха хора от Сдружение "Защита Правата на Кредитополучателите". Потърпевшите разказаха че в периода 2006-2008 г. на пазара са се предлагали пакети за ипотечни кредити, в които е имало скрити условия. Кредитите са теглени в левове и евро, но са били обвързани с курса на швейцарския франк. Тази клауза оскъпява кредитите и е в разрез с българското законодателство, предаде репортер на Новини.бг.

Това е пореден протест, свързан с драстичното поскъпване на швейцарския франк.

От Комисията за защита на потребителите се произнесоха, че няма критерии и методика за определяне на размера на базовия лихвен процент, а целият валутен риск от промяната на курса на швейцарския франк е за сметка само на кредитополучателя. Освен това комисията счита, че размерът на погасителните вноски става известен едва в момента на падежа. От КЗП са дали 14-дневен срок на банките да отстранят неравноправните клаузи и ако това не се случи, комисията ще заведе колективен иск тези клаузи да обявени за нищожни.

Въпреки това договорите им не са прекратени, а банките, давали такива кредити не са изпълнили разпоредбата на Комисията за защита на потребителите.

При протестиращите излязоха и депутати от парламентарните групи на БСП и ПФ. Георги Кадиев заяви пред хората, че този проблем трябва да се реши със закон, като той лично ще съдейства за това.

Протестиращите носеха плакати с текст: "Защо мълчи БНБ", "Не бъди роб", "Бори се", "Край на франковата измислица". След това те се отправиха на шествие по бул. "Цар Освободител".

Водещи новини

Още новини