Протест пред БНБ на длъжници, теглили кредити в швейцарски франкове

  • 02 юни 2015 14:10

  • 1432
  • 0
Протест пред БНБ на длъжници, теглили кредити в швейцарски франкове
©

Около 100 суши излязоха днес на протест пред БНБ в центъра на София заради проблема с кредитите, теглени в швейцарски франкове. Недоволството на хората е срещу необоснованото увеличаване на лихвите по кредитите им, съобщава БТВ.

Акцията е организирана от Сдружение "Защита на правата на кредитополучателите" и касае казус с кредити, взети в швейцарски франкове. Това е пореден протест, свързан с драстичното поскъпване на швейцарския франк.

Длъжниците изиграха протестно хоро. Протестиращите танцуваха завързани с въже, символизиращо чувството им на робството към банките. От сдружение коментираха, че заради създалия се сериозен социален и икономически проблем хиляди български семейства са изправени пред опасността да останат на улицата.

Протестиращите настояват за политическо решение, с което да се защитят хората, теглили подобни кредити.

От Комисията за защита на потребителите се произнесоха, че няма критерии и методика за определяне на размера на базовия лихвен процент, а целият валутен риск от промяната на курса на швейцарския франк е за сметка само на кредитополучателя. Освен това комисията счита, че размерът на погасителните вноски става известен едва в момента на падежа. От КЗП са дали 14-дневен срок на банките да отстранят неравноправните клаузи и ако това не се случи, комисията ще заведе колективен иск тези клаузи да обявени за нищожни.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1432 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини