Полицаи, пожарникари и военни излизат на протест пред НС

Булфото
share

Полицаи, пожарникари и военни ще протестират пред парламента днес. Недоволството им е срещу промените в правилата за пенсиониране.

По предложение на вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин минималната възраст за пенсиониране в сектора на сигурността плавно ще нарастне до 55 години, докато в момента такъв праг няма.

Униформените недоволстват и срещу условията на труд, и специализираната операция на турската граница. По данни на синдикатите заплатата на полицаите у нас е два пъти по-ниска от тази в Румъния и поне 10 пъти по-малка от тази в Германия.

Браншовите синдикати готвят масова демонстрация, не само в София. Планиран е митинг пред Министерството на вътрешните работи и изграждане на палатков лагер пред Народното събрание.

Служителите на реда предвиждат 10-дневен протест. Той започва тази вечер пред сградата на МВР. Утре се очаква броят на протестиращите да нарасне, защото в столицата ще пристигнат техни колеги от цялата страна.

В неделя те ще издигнат палатков лагер пред парламента, в който ще се редуват на смени, защото по закон служителите на реда нямат право на ефективна стачка.

Водещи новини

Още новини