Експерт: Военно-промишления комплекс е в разпад

Булфото
share

Очевидно нещата във ВМЗ-Сопот не се намират в добро състояние. Ръководството на министерството на икономиката твърди, че всичко е наред, но явно не е така. Според ръководството е заблуждавано.

Това каза в предаването "Събуди се" по Нова телевизия проф. Николай Радулов, експерт по национална сигурност. Той коментира вчерашния инцидент на полигона в село Анево. Правила в този сектор има и те са строги. Куца контролът. Има разпад на военно-промишления комплекс в последните години. Системата е грохнала и компроментирана. Нивата на сигурност са много занижени. Наемат се все по-некфалифицирани работници. Всички взривове в последните години говорят за това. Нивото на безработица в тези райони е голяма. Хората са готови на всичко, за да си изкарат прехраната. Немотията ги принуждава да вършат всякаква работа. Контролът е изключително занижен в тези предприятия, обясни Радулов.

На неговото мнение беше и Марин Иванов, бивш директор на Терем-Костенец. Техниката на безопасност не е била на ниво на полигона в село Анево. Четиримата ранени не е трябвало да бъдат толкова близко до гранатомета. Те е трябвало да бъдат отстранени. Фирмата, която е наела полигона, е отдавна на пазара, каза още той.

В предаването се включиха и лекари от болницата в Пловдив, където са настанени пострадалите при инцидента. Те заявиха, че борбата за живота на най-тежко ранения американец продължава. Днес ще продължим с медицинските манипулации. Има много травми. Част от ръката му беше ампутирана. Има шанс да спасим живота му, казаха от здравното заведение. Другите ранени са в стабилно състояние. Все още са в шок от станалото, но са стабилизирани.

Водещи новини

Още новини