Специалист по боеприпаси: На полигона в Анево не е трябвало да има толкова много хора

  • 07 юни 2015 10:41

  • 2246
  • 0
Специалист по боеприпаси: На полигона в Анево не е трябвало да има толкова много хора
© gettyimages

Има нарушение на техниката на безопасност на полигона в Анево. Не трябва да има толкова много хора едновременно на огневата позиция. Там, където е оръжието, се допуска единствено стрелецът или разчетът, ако системата е по-голяма. Другите наблюдаващи би трябвало да се намират зад преградни стени. Причината за взрива може да е по вина на боеприпаса или човешка грешка.

Това каза в интервю за БНР Марин Иванов от Сдружението на специалистите по боеприпаси в България по повод инцидента в събота, когато един човек загина и четирима бяха ранени при взрив на ръчна граната на полигона в района на село Анево, община Сопот. "Още повече тук се касае за демонстративни стрелба, с която се иска да се убедят кандидат-купувачите, че оръжието и боеприпасите ще изпълнят очакваното от тях поражение. Затова би трябвало да се направи предварителна стрелба – изпитание на оръжието и боеприпаса, за да се установи, че не са с изтекъл срок на дейност и поведението им по време на стрелбата ще е в рамките на очакваното. За да се докаже, че стари боеприпаси все още могат да вършат своята работа, би трябвало да се провери дали той отговаря на тактико-техническите характеристики. Съмнявам се това да е направено", коментира Иванов.

Той обясни още, че има изградена строга процедура, при която боеприпасите след тяхното производство не остават без наблюдение. "Има изградена система, при която боеприпаси след предстой и съхранение може да се провери надеждността на техните елементи. Такива изследвания трябва да се правят чрез полигонни лабораторни изпитвания, на база на които се дава предложение за по-нататъшната съдба на боеприпаса – дали да бъде удължен срокът им на годност, дали да се даде предписание за ремонт или да се предприеме утилизация", каза още Иванов.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2246 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини