Обстановката в Гърмен е спокойна, засилено остава полицейското присъствие

Булфото
share

Обстановката в община Гърмен към този час е спокойна, няма ескалация на напрежението и размирици, съобщи ‘‘Фокус’’. Въпреки това полицейското присъствие остава засилено. 

Два микробуса с жандармерия остават да дежурят на територията на общината на входа към ромския квартал „Кремиковци“. Няма протестиращи към този час.

Рано тази сутрин съвместни екипи на различни институции влязоха при ромите да проверят условията им на живот и законността на къщите им. Проверката в махалата установи, че законните къщи са едва 24. Ултиматумът на властта е ромите доброволно да съборят постройките си, иначе влизат багери и те ще трябва да платят затова. От понеделник в Община Гърмен всеки жител на ромската махала може да закупи мястото си за 1,10 лева на квадратен метър.

Припомняме, че напрежението в община Гърмен се зароди на 23 май, когато се стига до сериозни размирици и ескалация на напрежението между роми и българи. Местните жители на община Гърмен провеждат поредица от протестни действия с искане да бъдат прекратени кражбите в района, както и да бъдат съборени незаконните ромски постройки в ромския квартал в общината.

Водещи новини

Още новини