Журналистът Милена Милотинова: Политиците в РСМ попаднаха в клопката на собствените си предизборни наративи

  • 27 юни 2024 18:17

  • 1162
  • 2
Журналистът Милена Милотинова: Политиците в РСМ попаднаха в клопката на собствените си предизборни наративи
© бТВ

Цялата предизборна кампания в Република Северна Македония (РСМ) беше със сеене на език на омразата спрямо македонските българи, срещу България като държава. Беше с лозунги за предоговаряне на преговорна рамка, международни договори. Това обобщение направи в интервю за "Лице в Лице" журналистът Магдалена Милотинова. 

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1282

"Политиците в РСМ попаднаха в клопката на собствените си предизборни наративи", добави тя. 

И се зачуди дали политиците в РСМ наистина искат страната да тръгне по европейски път, или предпочитат да я спрат.  "В Скопие сами се спират по пътя си към ЕС. Няколко пъти им се каза от ЕК, че трябва да впишат българите в Конституцията - без това, няма начало на преговорите. Това не е в услуга на гражданите на РСМ - не знам, или е в услуга само на част от тамошния политически елит", размишлява журналистът. 

Премиерът на РСМ Мицкоски нарече западната част на България "Пиринска Македония"

"РСМ отваря твърде много фронтове: към ЕС, към България, към Гърция, а не е в позиция да поставя искания. Тя сама е одобрила и поела тези отговорности. Европа няма да погази ценностите си заради исканията на министър-председател, на която и да е страна-кандидат. Албания може да поиска отделяне от РСМ", предвиди Милотинова. 

Налагането на югославския македонизъм във Вардарска и Пиринска Македония

За нея, в годините България е допуснала грешка в отношенията си с РСМ. "Бяхме твърде меки, разчитахме на това, че сме прави и истината е на наша страна". 

Последвайте канала на

Теодора Павлова
1162 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.06.27 | 22:08

2
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik

2024.06.27 | 19:18

1
ЧЕРВЕН БОКЛУК

Добави коментар

Водещи новини