Предвиждат ремонт на изпускателните съоръжения на яз. "Тракиец"

Булфото (архив)
share

Община Хасково предвижда да бъде извършен ремонт на изпускателните съоръжения на язовир "Тракиец", да бъде почистено коритото на р.Олу дере и да бъдат укрепени дигите на реката.

Това съобщи заместник-кметът на Хасково Димитър Тонев на работна среща в областната администрация, на която е било обсъдено състоянието на язовира, информират от областната администрация.

Сред участниците в срещата, свикана от областния управител Добри Беливанов със съдействието на община Хасково, са били представители на регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", на "Напоителни системи" и кметове на населени места по поречието на р. Олу дере, в която се изпуска вода от язовира.

Представителите на "Напоителни системи" са съобщили, че от септември миналата година са изпускали по 5,5 кубически метра/секунда от яз. "Тракиец", но от няколко дни количеството на изпусканата вода е намалено поради повреда на едно от съоръженията.

В момента в "Тракиец" има 9 милиона кубически метра свободен обем, но при очакваните нови валежи е възможно нивото на водата да достигне до преливника, са посочили специалистите.

Те са изразили мнение, че преливането няма да предизвика аварийна ситуация - нивото на реката ще се повиши, но няма да застраши населените места.

Водещи новини

Още новини