Два вида редки гъби откриха край Благоевград

share

Два вида редки гъби, включени в Червената книга на България, откриха експерти на Регионалната испекция по околната среда и водите /РИОСВ/ - Благоевград, съобщиха от екоинспекцията.

На находката от Cyatus stercoreus, известна като Торен циатус, и на Poronia punctata, експертите попаднали в землището на с.Покровник, община Благоевград. Гъбите са със статус на "застрашени" видове и са с изключително ограничено разпространение в България.

Според Закона за биологичното разнообразие застрашените гъби в Червения списък подлежат на опазване, но само опазването на десет от тях е основание за защитата им чрез обявяване на защитена територия, обясниха от РИОСВ.

Cyatus stercoreus и Paronia punctata се развиват върху конски торов субстрат в тревни местообитания, в периода от юли до
ноември, информираха още от екоинспекцията в Благоевград.

Разпространени са в Европа, Азия, Северна Америка, Австралия. В България находища на Торен циатус има в Североизточна България /с. Щръклево, Русенска област/, Славянка, Тракийската низина /с. Брестник, с. Бенковски и с. Граф Игнатиево, Пловдивска област/.

Видът е включен в Националната система за мониторинг на биологичното разнообразие с цел опазване на местообитанията му.

Водещи новини

Още новини