2000 неуправляеми ракетни снарядa се взривили в Иганово

share

Няма опасност повече от взривове, последният е бил около 20,45 часа, на мястото са пожарникарите, които започнаха да работят. Това каза пред журналисти на мястото на инцидента в село Иганово министърът на икономиката Божидар Лукарски. Той подчерта, че не се е налагало евакуация на населението, но една част от хората, които най-близо живеят до цеха сами са напуснали домовете си.

Министърът на икономиката уточни, че това е така нареченият цех "Шести холандски склад", в който е имало складирани около 2000 неуправляеми ракетни снарядa - НУРС. При взривяването си те предизвикват ефектни взривове, което паникьосало хората, коментира министърът. В него не са работели хора и помещението се намира извън технологическото производство, каза още Лукарски, цитиран от БТА.

Кметът на община Карлово Емил Кабаиванов, на чиято територия се намира с. Иганово каза, че всички, от охраната, които са подали сигнала за инцидента са действали адекватно. Няма пострадали.

След потушаването на огнищата веднага ще започнат масови проверки и експертизи за причината на взрива. На мястото на инцидента пристигна и мобилна станция за измерване качеството на въздуха на РИОСВ - Пловдив, каза директорът на инспекцията Стефан Шилев.

Днес ще бъдат направени първите огледи на взривения снощи цех за боеприпаси край село Иганово. Рано сутринта безпилотни самолети и два бронирани джипа тип "Пустинна котка" ще огледат района, за да видят дали има някакви поражения от взрива.

Технологично - 24 часа след взрива, на мястото могат да влязат екипи на пожарната и разследващите органи.

Припомняме, че вчера около 19.30 часа е получен сигнал, че се чуват взривове от склад за боеприпаси в село Иганово, където се намира цех на ВМЗ  - Сопот. На място веднага са изпратени пожарникари, районът е отцепен от полиция. Няма пострадали при взрива, съобщиха по-рано от МВР и Министерството на икономиката.

Водещи новини

Още новини