Еврокомисарят Кристалина Георгиева откри център "Обучение при извънредни ситуации" във ВА

булфото
share

На 9 ноември вицепремиерът Симеон Дянков и неговият екип ще бъдат първите, които ще преминат курс за реакция при кризисни ситуации в новия център "Обучение при извънредни ситуации" към Военната академия "Г. С. Раковски". Това обяви еврокомисарят за международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи Кристалина Георгиева при откриването на центъра, на което присъства военният министър Аню Ангелов, както и ръководството на висшето учебно заведение, предаде БТА.

Центърът е изграден с национални средства и струва около 250 хиляди лева. Той е пример за интеграция в сектора "Сигурност", тъй като е направен в сътрудничество с Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" към МВР, отбеляза министър Ангелов. По повод на липсващите 14 снаряда от бившето поделение в с. Челопечене Аню Ангелов предупреди, че има риск за онези, които биха се опитали да работят с тях. Разширява се периферията на търсене, едновременно с това тече и разследване, добави
министърът.

Триста осемдесет и пет са били бедствията по света само за миналата година, като честотата им се увеличава, информира Кристалина Георгиева. Освен природни, към тях се добавят и рисковете от тероризъм, поясни тя. По думите й всеки инвестиран лев, долар или евро в превенция и оценка на риска има възвръщаемост между 400 и 700 процента. Имаме огромно задължение да подкрепяме програми, които подготвят хората за екстремни ситуации, обясни важността на функцията на новия център Кристалина Георгиева. Европа, като цяло, посочи тя, усвоява едва 20 на сто от 7 млрд. евро, с които разполагат еврофондовете, предназначени за подготовка, предвиждания и реакция при криза.С изграждането на центъра ще бъдат изпълнени две основни задачи - обучение и провеждане на учения съвместно с МВР, като част от превенцията по защита на населението. На второ място, създава се национален оперативен комуникационен и информационен център за управление при извънредни ситуации. Кристалина Георгиева си пожела и служителите на нейния кабинет в Брюксел да преминат подготовка в центъра.

Водещи новини

Още новини