Бизнесът иска нарастване на възрастта за пенсиониране до 65 години

Getty Images/Guliver
share

Нарастване на възрастта за пенсиониране до 65 години за мъже и жени, отмяна на втора категория труд и промени в критериите за риск и тежест на труда при първа категория на труд, са част от предложенията за развитие на пенсионната система, изпратени от четирите национални работодателски организации до вицепремиера Ивайло Калфин.

Бизнесът предлага нарастването на възрастта и стажа за трета категория да става с по 6 месеца на година до достигане на 65 години възраст за двата пола и 37 години стаж за жените и 40 години стаж за мъжете.

Организациите настояват за запазване на тристълбовия модел на пенсионната система и радикална промяна в отпускането на инвалидните пенсии, съобщава Дарик.

Сред предложенията е отделянето на социалните пенсии от осигурителната система и обособяването на отделен фонд за приходите и разходите от осигуряването на военни, полицаи, следователи и служители на затворите.

На основата на тези базови предложения да се направят актюерски изчисления и да се предприемат нужните стъпки, призовават работодателските организации в писмото си до вицепремиера Калфин.

Водещи новини

Още новини