Праплеменницата на Апостола: Очите ми се напълниха със сълзи от обида и тъга

share

Искам да забравя този филм. Дълбоко съм потресена от тази четиричасова подигравка с Левски, с историята, с българското. На няколко пъти очите ми се пълнеха със сълзи от обида и тъга. Много, много, много съм разочарована. Това каза Христина Богданова, правнучката на сестрата на Васил Левски в сутрешния блок на БТВ.

"Левски е толкова жив, интересен, вълнуващ образ, тук беше една мижитурка. Исторически абсолютно недостоверно. В днешния ден ми е изключително важно да си припомня за какво този човек даде живота си. Човек, син, брат, другар, родолюбец, вероятно е имал своите страхове и тревоги, но въпреки това е имал кураж и смелост да продължава напред. Делото му е незабравимо", посочи Христина Богданова.

Аз лично имам други представи за Левски от човешкия поглед. Хареса ми, че повече от 400 души се свързаха с мен, вие не можете да си представите колко е важен Левски за хората. Това именно е почитта и уважението, посочи тя.

Той ни завеща да живеем достойно. Той казва, че на страната й трябват достойни хора, за да вървим към благоденствие. Не се чува във филма, че носи отговорността за всички българи. Аз не видях моя Левски в този филм - този, който нося в съзнанието си.

На въпрос дали следващите поколения ще го забравят, родственицата му бе категорична - не. Не можем да се оставим без корени. Ако нямаме днес, няма да имаме и утре. Има много истории, които са стигнали до нас. Имало е хора, до които е стигал с песен, с някои се е карал, с други е спорил.

Левски принадлежи на всеки един от нас.

Водещи новини

Още новини