Костов: С малцинствата се работи чрез налагане на атеизъм и корупция

share

След събитията във Франция се наложи да направим извънреден анализ на риска, на който е подложена страната ни. Най-важното в анализа е сравнението между събитията във Франция и България. Рискът от тероризъм у нас е реален. Това каза бившият премиер Иван Костов в предаването "Лице в лице" по БТВ. Той коментира последният анализ на "Лаборатория за управление на рискове" към Нов български университет.

Етническият модел в България пречи на малцинствата, защото ги капсулира, а не ги интегрира, посочи Костов. "Той е постсъветски и не работи, където с малцинствата се работи с налагане на атеизъм, корупция и създаване на възможност за кариерно развитие – подкупване на елита”, смята Костов.

Костов посочи, че начините за поддържане на етническия мир са интеграцията и това е ясно. Проблемът е, че нашия модел не дава интеграция, а капсулира. Вижда се, че не работи и европейският модел на мултикултурност. Именно този факт ни накара да изготвим доклада.

Радикалните мюсюлмани привличат последователи на "Ислямска държава" именно то тези групи. Костов предвиди, че предстоят много тежки дебати по тези теми.

У нас тези групи се държат в зависимости, посочи бившият премиер. Той даде пример: Ако не внасяш вноски за пенсии, а получаваш пенсии или внасяш малко, а получаваш повече. ДПС си е извоювала статут на неприкосновеност, отбеляза Костов. Всяко решение, което не е изгодно на партията се обявява като заплаха за етническия мир в страната.

Той посочи, че два сектори са в критична ситуация - социалната политика и политическата система.

Иван Костов отговори на обвинението на Йордан Цонев, който заяви, че Лабораторията за изследване на риска не предвидила фалита на КТБ, следователно прогнозите й не са много надеждни. „Ние не се занимаваме с банкови и фирмени рискове”, каза той. „Не искам да влизам в спор с политик, защото ще трябва да попитам – тия, които знаеха предварително и изтеглиха парите си, от кого бяха предупредени”, посочи Костов.

Той анализира и настоящата вътрешнополитическа ситуация: „Правителството е по-стабилно, отколкото парламентарното мнозинство. Това, което придава устойчивост на тази нестабилна политическа среда, е обстоятелството, че няма опозиция, няма патос и вдъхновение за промяна на това, което е станало”.

Костов смята, че правителството да се възползва от общата слабост, за да направи реформите. „Сложно е, но е възможно да се постигне”, посочи той и добави, че повечето големи промени са правени в момент на тотална слабост на политическите сили.

„Това е надеждата. Ако не стане, знаете ли какво ще се случи? В българския парламент на следващите избори може да се окаже много мощна националистическа организация, както вече доминира в Англия, Франция, както спечели изборите в Гърция”, смята бившият премиер.

Според него, двата сектора, в които има тежка криза, са енергетиката и бюджетът. „Нашата прогноза е, че ще се изисква наистина героизъм тази година страната да не приключи отново с прекомерен дефицит, както ще приключи 2014”, заяви Костов и припомни, че в този случай ще има две години подред санкции от ЕС. Затова политиците трябва да осъзнаят, че не бива повече чрез енергетиката и бюджета да се опитват да облекчават проблемите на хората и да подпомагат социално слабите.

Водещи новини

Още новини