Ирина Бокова стана "Доктор хонорис кауза на УНСС" (снимки)

Булфото
share

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова бе удостоена с почетното звание "Доктор хонорис кауза на УНСС" на церемония днес във висшето учебно заведение.

При връчването на отличието ректорът на УНСС Стати Статев посочи, че това звание носи отговорности, защото според правилата на университета тя вече е член на неговото академично семейство. Това означава, че контактът трябва да бъде перманентен - поне веднъж в годината ние ще я чакаме за лекция, кръгла маса или дискусия, заяви Статев.

Бокова отбеляза, че приема отличието с чувство на гордост, защото знае, че университетът е наследник на дълбоки традиции.

Пред Академичния съвет тя коментира събитията в Париж през последната седмица. Случилото се не е просто една голяма трагедия, а предупреждение за всички нас да гледаме на нашите многолики и многообразни общества с едни други очи, с една нова отговорност, заедно с това да не попадаме в капана на омразата, различието и реванша, отбеляза Ирина Бокова.

Генералният директор на ЮНЕСКО посочи, че тази година организацията ще отбележи 70 години от основаването си. Тя е създадена, за да превърне в реалност една идея и много мечти на хората в тежките дни след войната. Както е записано в нашата Конституция - "Тъй като войните започват в умовете на хората, пак там трябва да се гради мирът", заяви Бокова.

В словото си пред Академичния съвет на УНСС тя говори още за солидарност, хуманизъм, право на свобода, ценности.

Вижте тук още снимки от церемонията в УНСС

Водещи новини

Още новини