109 пияни и 6 дрогирани шофьори спипаха при акция на TISPOL

share

Общо 10 457 шофьори на моторни превозни средства са проверени по време на проведена по линия на TISPOL операция.

Установени са 115 нарушители - 109 от тях са шофирали след употреба на алкохол, а 6 - след употреба на наркотични или упойващи вещества, по данни на ГД „Охранителна полиция".

Полицейската операция е реализирана на територията на страната от 8 до 14 декември във връзка с членството ни в европейската мрежа на службите на „Пътна полиция" и поетите ангажименти за участие в организираните от TISPOL инициативи. Акцентът е бил поставен върху установяването на нарушения, свързани с шофиране след употреба на алкохол, наркотични и упойващи вещества, съобщават от МВР.

Извършен е и контрол за наличието на задължителна застраховка „Гражданска отговорност" на автомобилистите, съставени са общо 124 акта по Кодекса на застраховането.

По време на акцията са установени и редица криминални престъпления: 3 - за притежание на наркотици; двама нелегални имигранти; трима обявени за издирване; 8 - други криминални прояви.

Според статистиката общо проверените моторни средства са 12 279, а констатираните процентно нарушения, свързани с шофиране след употреба на алкохол, са значително по-малко. Най-много са засечените нарушения в Перник, следвани от Добрич и Шумен, а най-нисък процент има на територията на Видин, Ловеч, Монтана, Разград, Силистра и Смолян. Униформените констатират, че положителна тенденция се очертава и при проверката за сключена задължителна застраховка „Гражданска отговорност" на автомобилистите.

Резултатите от последната операция доказват още веднъж, че провежданите масови кампании по пътна безопасност и засилен контрол едновременно във всички европейски страни има изключителен превантивен ефект и оказва положително въздействие върху поведението на водачите, коментират органите на реда.

 

Водещи новини

Още новини