България - предпочитана дестинация за лов на благородни елени

share

От началото на септември по линия на организирания ловен туризъм на благороден елен са ловували 73-ма ловци. През последните години популацията на този вид едър дивеч се движи между 18 хил. и 21 хил. броя, съобщиха от Изпълнителната агенция по горите.

Ежегодно се добиват трофеи с тегло между 7 и 14 кг. Само за септември от 74 отстреляни екземпляра в държавните ловностопански райони, 14 са отличени със златни медали. Първите два най-добри трофея са капитални и с оценка по CIC - 240,76 точки и 13,14 кг. и 231,82 точки и 11, 320 кг.

Най-добрият период за отстрел на трофейно зрели мъжки елени е септември - октомври. Тази година брачният период на благородния елен започна с около 10 дни по-късно от обичайното, обясниха от ИАГ. Интересът към лов на този вид дивеч у нас обаче остава традиционно голям.

България запазва позициите си и остава предпочитана дестинация. Любители на лова от Германия, Австрия, Франция, Испания и Дания са ловували на благороден елен.

Атрактивните и конкурентни цени по линия на организирания ловен туризъм са възможност не само да се провокира интерес у чуждестранните ловци към българските ловни полета, но и да се популяризира ловният, еко и селски туризъм в страната.

Водещи новини

Още новини