ДАНС: Антиромските протести са заплаха за националната сигурност

share

Натрупаните проблеми през последните 20 години в обществото и наличието на екстремистки лица и групи и изповядващи агресивни субкултури са основните фактори за напрегнатата ситуация в България, след събитията в село Катуница. Това заяви директорът на Държавна агенция „Национална сигурност” Константин Казаков, който представи доклад за ситуацията пред депутатите от ресорната контролна комисия

В момента риск за националната сигурност може да бъде предизвикан при всеки призив към етническа или религиозна нетолерантност или при призив за насилие. ДАНС е изготвила анализ за това и го е предоставила на управляващите власти, за да могат те да вземат решения.

„Оказваме съдействие с информация и на Прокуратурата, и на МВР по отношение на взимането на мерки срещу подобни крайни елементи в обществото”, увери директорът на ДАНС. Той смята, че по този начин ще се постигне намаляване на напрежението.

Етническият мир може да бъде застрашен само при призиви за етническа нетолерантност и насилие. От такива трябва да се въздържат и парламентарно представени, и други партии, както и медиите, препоръча Казаков.

Водещи новини

Още новини