Национална мрежа за децата: Всяко второ дете страда от материални лишения

Getty Images/Guliver
share

В България почти всяко второ дете страда от материални лишения, има и сериозни трудности по отношение на неговото хранене. Това обяви Георги Богданов, изпълнителен директор на Националната мрежа за децата, на церемонията, на която президентът Росен Плевнелиев връчи Почетния знак на държавния глава на 24 активисти в областта на правата на детето и на УНИЦЕФ-България, съобщи БТА.

Те получиха отличието за изключителен принос за утвърждаване и защита на правата на децата у нас и по повод на 25-ата годишнина от приемането на Конвенцията на ООН за правата на детето.

Георги Богданов отбеляза, че в средата на 90-те години в домовете за деца у нас е имало около 30 000 деца, днес те са 4000. По думите му обаче през тези години България е пропуснала едни десет години, в които да направи реформа по отношение правата на децата - от 1989 г. до 2001 г, когато беше приет Законът за закрила на детето.

Богданов каза, че нереформираните системи са изключително болезнени и болезнено влияят върху децата, отбеляза още той и даде пример с образованието, където хиляди деца отпадат от образователната система, а някои изобщо не тръгват в първи клас, както и с функционалната неграмотност.

Други проблеми са в областта на здравето - все още в страната няма детска многопрофилна болница и много деца отиват да се лекуват в чужбина; не се изгражда нужният капацитет в педиатриите, за да могат да поемат всички деца, които се нуждаят от здравна помощ; детското психично здраве и случаите на самоубийства на деца. Георги Богданов отбеляза и практики в правосъдната ни система, когато деца - жертви на престъпления, са разпитвани многократно и в съдебна зала на кръстосан разпит, което ги травмира допълнително и ги кара да преживяват отново случилото им се.

 

Водещи новини

Още новини