Фандъкова: През 2015 г. започва строителството на осем нови детски градини

share

Следващата година сме предвидили да започнем строителството на осем нови детски градини, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова по време на инспекцията на новопостроената сграда на 133 ЦДГ „Зорница" в район „Изгрев".

„В проектобюджета сме заложили 13 млн. лв., за да можем да решаваме постепенно проблема, който заварихме и който се дължеше на факта, че над 40 детски градини бяха загубени завинаги за общината след приватизации, продажби, заменки и т.н. - един процес, който спряхме тогава и започнахме със строителството", обясни Фандъкова.

Тя допълни, че до края на тази година предстои да бъдат открити още седем детски градини. „Някои от тях вече работят, имат деца - не смогваме да откриваме, защото наистина такова строителство не е имало в София, както през последните години", коментира столичният кмет.

„Успяхме да се справим с голямото предизвикателство да обхванем 5 и 6-годишните деца в задължителния обхват в предучилищното образование. Продължаваме с усилията да решим въпроса за 3 и 4-годишните като част от предучилищното образование", добави столичният кмет.

Според Фандъкова още по-сериозен остава проблемът в яслените групи. Тя посочи, че само тази година няколко целодневни детски градини са били преобразувани в обединени детски заведения, за да се разширят яслените групи.

Водещи новини

Още новини