ВМРО събират подписи против държавното нехайство срещу циганската престъпност

share

Пред Народното събрание ВМРО започна събиране на подписи против държавното нехайство срещу циганската престъпност, предаде репортер на Агенция “Фокус”.

От ВМРО отричат протестът им да е провокиран от събитията в Катуница и според тях – отдавна институциите не се справят с проблема с циганите. На протеста пред Народното събрание са дошли повече млади хора, със знамената си, както и с националното знаме.

„Събрали сме се много представители на младежки организации, студенти, млади хора, представители на младежкото ВМРО, други организации. В последните 20 години държавата остави един етнос да прави каквото си иска извън рамките на правовия ред и държавността. Говорим за циганите. Този протест не е свързан със събитията в Катуница, а е началото на една наша подписка, с която ще изискаме от държавните институции да спазват закона и всички хора в нашата страна да имат равни права и равни задължения. Искаме държавните институции да си свършат работата и държавата да си влезе в ролята. А не – както се случва сега, да е пасивен наблюдател и правителството да отлага и отлага решаването на тези проблеми. Все повече млади хора усещат безперспективността на всичко това, което се случва в нашата страна. Ние искаме да се изучим тук, да създадем семейства, да си плащаме тук и нашето бъдеще да е тук. В момента ние се чувстваме застрашени”, каза Александър Йолов, председател на младежката организация на ВМРО в София.

Изключително засилено е полицейското присъствие пред сградата на парламента. Пред Народното събрание има поставени ограждения. В градинката между Софийския университет и Народното събрание е пълно с полиция. Има спрени полицейски автомобили.

Подписката ще продължи три месеца, след което ще бъде внесена в Народното събрание. Написали сме нещата, които ВМРО винаги е предлагало, каза Ангел Джамбазки. Най-важните са: незабавно да се замени порочната практика на държавните безработни и циганите да работят, а не – да взимат цял живот помощи. България да дава помощи до три деца; който си позволява повече от три деца, очевидно е достатъчно състоятелен сам да си ги гледа и да ги издържа и няма нужда ние да финансираме тези му начинания; незабавно да се прекрати безотговорното отношение на държавните и местни власти към циганските гета и катуни. Те трябва да бъдат премахнати веднага, от днес или утре, а не – властта да бяга от този въпрос. Катуните предполагат гетоизиране, гетата предполагат изоставане на тези хора, невписване в обществото, продажба на гласове и т.н., каза Ангел Джамбазки.

ВМРО иска и оставката на министъра на вътрешните работи. „Който продължава упорито да не избира какъв ще бъде – вътрешен министър или водещ на предизборна кампания. Продължаваме да настояваме – министър Цветанов да се върне в министерството или, ако не може да съвместява двете неща, да си подаде оставката. Няма никаква логика властта да се прави на ощипана и да чака този въпрос да мине. Той няма да мине от само себе си. Чух едно изказване на министър-председателя, който казва – „ще минат три дни и всичко ще се забрави”. Имам лоша новина за него – няма да се забрави. Не, защото някой иска да нагнетява напрежение, а защото напрежението съществува след 20 години безвластие и 20 години отказ на държавата да си върши работата. По границата на всяка циганска махала, по границата на всеки катун, може да идете да разговаряте с хората – те живеят като в Катуница”, каза Ангел Джамбазки.

Уведомлението за тази подписка е пуснато от ВМРО още на 12 септември, много преди събитията от последната седмица. В началото на подписката пред Народното събрание са се събрали стотина представители на ВМРО. В момента са останали 70 – 80, според Ангел Джамбазки. „Хората минават, подписват се, и заминават. Това не е митинг, за да се събират много хора, това е подписка”, каза Ангел Джамбазки.

С оглед на следващите протести, които са заявени и съгласувани пред общината днес, към 12,30 часа пунктът за събиране на подписи пред Народното събрание ще бъде затворен и изнесен. След това подписи ще се събират по метростанциите и в цялата страна.

Водещи новини

Още новини