В София ще има музей на евреите

share

Нов музей, посветен на историята и живота на евреите, ще отвори врати в софийската Синагога. Проектът бе разгледан от кандидатката на ГЕРБ за кмет на столицата Йорданка Фандъкова, която се срещна с представители на религиозната общност. Музеят е в криптата на храма и е посветен на толерантността.

Част от него е тунел, в чийто край ще има светлина, символ на надеждата и доброто, до които ще доведе народите толерантността. “Синагогата е един от символите на града ни и толерантността. На по-малко от километър в центъра се намират еврейският храм, църквата “Св. Неделя”, джамията и католическият храм. Няма по-сериозен дълг от това да запазим тази толерантност”, заяви Фандъкова. Столичната община помага за изграждането на осветлението в музея. Фандъкова подкрепи идеята на еврейската общност да се организира среща с лидерите на други религиозни общности у нас и всички заедно да излязат с призив за толерантност.

По-рано Фандъкова заедно с премиера Бойко Борисов бе на откриването на нова детска градина в кв. “Банишора”. Сградата е санирана и ремонтирана за 70 000 лв., които са дарение от ЧЕЗ. След ремонта потреблението на парно и ток намалява с 30%. “Това е 20-ата детска градина т.г., в която изпълняваме саниране. Спечелихме проект за европейско финансиране и за саниране на 9 училища”, каза Фандъкова.

Водещи новини

Още новини