Ивайло Калфин: Катуница показва грозната ни реалност

Булфото
share

Събитията в село Катуница показват грозната реалност, в която живеят българите.

Полицията и правораздавателните институции не работят, хората нямат защита, няма никаква политическа воля за налагане на законност и ред. Вместо това, гражданите се опитват да решават проблемите си чрез саморазправа, смята  кандидатът за президент от БСП Ивайло Калфин по повод размириците в Катуница.


"Когато няма обществена справедливост, на нейно място идва личната правда. Ако българското правителство има намерение да задържи България в рамките на демократичните европейски ценности, всеки, който се опитва да раздава лично правосъдие, трябва да бъде бързо и справедливо наказан, но и да се даде увереност на българските граждани, че институциите могат да ги защитят", заяви Калфин.


Убийството на български гражданин е тежко престъпление, чиито звършители и подстрекатели трябва да бъдат сурово наказани, а саморазправата също не може да бъде оправдана, смята Калфин.

"Недопустимо е министър-председателят да определя вчерашните безредици като "криминален случай, който не трябва да се политизира".

Те са предизвикани именно от бездействието на институциите", заявява Ивайло Калфин. Той призова - българското правителство, полицията, прокуратурата и съдът да успокоят обстановката, като си свършат незабавно работата и покажат, че в България върховенство има законът.

"Призовавам министърът на вътрешните работи да се яви в Народното събрание и да бъде изслушан за цялата история на този случай и за причините, които са довели до гнева на хората заради липсата на справедливост", завършва изявлението си Ивайло Калфин.

Водещи новини

Още новини