Сблъсъци в циганската махала в Стара Загора (обновена)

Булфото (архив)
share

В ромския квартал "Лозенец" в Стара Загора тази сутрин ще бъдат съборени общо 55 незаконни къщи.

Със заповед на кмета на общината Живко Тодоров, акцията за принудителното им премахване започна в 7:30.

Собствениците на постройките са били уведомени в законните срокове с актове и заповеди на общината.

В махалата има засилено полицейско присъствие, информира НТВ. Местните питат къде ще отидат да живеят. Близо 1000 служители на жандармерията са на място в ромската махала. Има и няколко пожарни автомобила и линейки. Полицаите бяха посрещнати с дъжд от камъни, но въпреки това акцията не спря. В началото на акцията се стигна до сблъсък.

Някои от ромите дори заплашиха със самоубийство. Жените крещят и плачат, докато багери бутат къщите им. Един от мъжете заплаши, че убийствата ще станат повече.

В стремежа си хората да спрат събарянето на поредната къща, те се качиха върху покрива й и се „въоръжиха““ с керемиди и тухли, които хвърлят по багериста и представителите на общинската администрация.

Има арестувани хора. По думите на водещата на сутрешния блок на Нова телевизия Ани Цолова има и пострадал от екипа на Нова телевизия, който е в циганската махала  в града на липите. Репортерката на телевизията обаче успокои и съобщи, че само е имало опасност за екипа на медията.

Събарянето трябва да продължи до 16.00 ч. днес и утре отново да бъде подновено. Издадените заповеди са 55, а незаконните постройки са повече от 350.

Водещи новини

Още новини