Строежът на АМ "Струма" остави цяло село без вода, хората протестират

share

За втори пореден ден тази сутрин около 50 жители на кюстендилското село Усойка излязоха на предупредителен протест срещу неофициално въведения воден режим в селото им, съобщава БНР.

Проблемът с питейната вода в Усойка се повтаря всяко лято. По високите части чешмите пресъхват. Спират водата и сутрин и вечер, каза кметът Николов.

От "Кюстендилска вода" поясниха, че прекъсване на тока довело до изключване на помпите и до влошаване на водоподаването в Усойка. Все пак за селото са осигурени 6-7 литра в секунда, а от петък работи и втора помпа, така че дебитът е увеличен до 10 литра в секунда.

При строежа на магистрала "Струма" багерите късали кабели за захранването към Усойка. На два пъти и гръмотевици извадили помпите от строя.

В Усойка много от домакинствата поливат градините си с чешмяна вода и от там е недостигът й през лятото. Това пък коментират общинари в Бобошево.

Междувременно от Агенция "Пътна инфраструктура" трябва да започнат сондаж и построяване на ново водохващане за Усойка, след като старият каптаж за селото попада в сърцето на изграждащия се ЛОТ-2 на магистрала "Струма", каза кметът Николов.

Новият каптаж ще е към 150 метра до досегашния, а средствата - минимум 10 000 лева, ще са за сметка на Агенция "Пътна инфраструктура".

Водещи новини

Още новини