Топлофикациите поискаха увеличение на цената с 5-6% от 1 юли

Булфото
share

Увеличение на цената на топлата вода и парното с 5-6% от 1 юли, а не с 10%, поискаха от Асоциацията на топлофикационните дружества, съобщи "Дарик".

Дружествата се опасяват, че при драстично увеличение на цената ще има отлив на потребители. Председателят на асоциацията Илия Николаев е предложил това по време на обществено обсъждане в ДКЕВР. Според него при някои дружества увеличението достига до близо 19 на сто. От асоциацията настояват за по-малко намаление на преференциалните цени на тока, произвеждан от тях.

Николаев обясни, че рязък скок в цената на парното води до свиване на потреблението и увеличаване на отказите от ползване на топлинна енергия, като пък от своя страна лавинообразно води до повишаване на цените, нови откази и дестабилизиране на дружества. Като примери за тезата си той посочи случилото се с дружествата в Правец, Ловеч, Велико Търново и Шумен.

С тези аргументи топлофикациите настояват скокът в цената на парното да е в "приемливи граници" - от порядъка на пет-шест процента, което означава, че трябва да се редуцира намалението на преференциалната добавка за топлофикационните дружества, която е генератор на увеличението в цената на парното в най-голяма степен, каза Николаев.
 

Водещи новини

Още новини