Още бежанци бити на границата

share

Още няколко случая на отблъснати със сила от полицията бежанци проверяват от Бордърмониторинг България (БМБ), пише в. Труд.

Изданието разполага със снимки на сириец, пребит от полицията в района на границата до българските села Сладун и Варник. Случаят е от средата на миналия месец. На снимките се виждат кръвонасядания по бедрата му. Мъжът е с психическо заболяване и е бил принуден с ритници да се върне пълзешком в Турция. Брат му, който е бил с него, го е носил на гръб, докато намерят помощ в Турция, според разказ на техен близък. Братът също е бил бит. От полицията отричат за подобен случай. БМБ проверява и сигнал за бежанец, който е върнат през границата чак от Пловдив.

В доклада на международната неправителствена организация “Хюмън Райтс Уоч” за периода от ноември 2013 г. до април т.г. са документирани 44 случая с общо 519 души, изблъскани насила от полицията бежанци. Докладът предизвика остри реакции от министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев и председателя на агенцията за бежанците Николай Чирпанлиев. И двамата обвиниха организацията в лъжа. В бежанския лагер в новозагорското село Баня е настанен 16-годишен сириец, който е изпохапан от полицейско куче. Според медицинското му свидетелство това е станало на 12 април в района на Малко Търново, а най-голямата му рана е широка 3 см.

Водещи новини

Още новини