Новият шеф на НОИ: Няма да допусна политически назначения

share

Новият управител на Националния осигурителен институт Бисер Петков заяви, че няма да допусне политически назначения в института. В интервю за Денят на Дарик Петков заяви, че не е поемал никакви ангажименти, нито е получавал списъци от ГЕРБ с искания за назначения на техни кадри.

Повод за коментара му бяха думите на предшественика му на поста - Христина Митрева, която на тръгване от НОИ призна, че е получавала такива списъци с искания за 17 назначения в структурите на институцията.

"Не съм получавал такива списъци и не очаквам по този начин да се работи в бъдеще. Не съм поемал ангажименти за кадрови назначения. Това е един кредит на доверие, който получих и за запазването на който ще работя упорито - в посока подобряване на работата, на ефективността на институцията с цел оказване на повече и по-добри услуги, ефективно изразходване на публичните средства", коментира Бисер Петков.

С аргумента, че решение по въпроса може да вземе само правителството, Бисер Петков отказа да коментира възможността за увеличение на пенсиите от началото на следващата година, за която съобщи по-рано социалният министър Тотю Младенов.

По повод подготовката на бюджета за 2012 г. новият управител на НОИ каза само, че е в интерес на всички да бъдат планирани реални приходи от осигуровки в хазната. Бисер Петков не съобщи данни за това какъв е размерът на неизпълнението на приходната част в бюджета на осигурителния институт към момента, но съобщи, че темата ще бъде обсъждана при предстоящата му среща с шефа на Националната агенция за приходите Красимир Стефанов: "Функцията по събирането на осигурителните вноски се изпълнява от НАП, усилията ще бъдат съвместни, ще работим за още по-добър синхрон в работата на двете институции, защото е важно да се изпълнява приходната част на бюджета на държавното обществено осигуряване, за да се осигури разходната част".

Водещи новини

Още новини