Масов мор по пчелите в Силистренско

share

Масово измират пчелите в района на силистренското село Зафирово. Стопаните подозират, че насекомите са отровени от препаратите за растителна защита, с които са пръскани близките ниви. Около 20 пчелари в Зафирово отглеждат близо 1000 пчелни семейства, обясни участъковият ветеринар д-р Димитър Ангелов, цитиран от БНР.

През последните десетина дни насекомите масово умират. Ветеринарят разказва, че в цялото село, дори и в съседните, има много пчели по земята, които са излезли на полет, но са дезориентирани и не могат да се върнат при пчелните семейства. По този начин умират много пчели, разясни ситуацията специалистът.

„Тези дни не можем да изпратим изследване по простата причина, че са почивни, но при първа възможност ще изпратим изследвания, за да се констатира каква е историята на заболяването", допълни д-р Ангелов.

Според пчеларите най-вероятната причина за измирането на пчелите е препаратът, с който са пръскани нивите с рапица. Те допускат, че може да са пръскани с някакъв инсектицид, който да е с удължен терапевтичен срок и от там насетне да са нанесли поражения на пчелите.

Стопаните са сигнализирали Агенцията по храните, но от там само са издали констативен протокол за ситуацията. Те настояват за по-качествен контрол от страна на институциите по използването на препарати за растителна защита от земеделските производители.

Водещи новини

Още новини