Между 30 и 40% от пчелите в Павликенско са загинали

  • 08 март 2012 14:47

  • 1686
  • 0
Между 30 и 40% от пчелите в Павликенско са загинали
©

Между 30 и 40% е смъртността на пчелите в Павликенско, каза Валентина Петрова, зам.-председател на Областния съюз на пчеларите.

Високата смъртност е причинена не само от ниските минусови температури, но и от липсата на подготовка на пчеларите, които не са очаквали подобни студове. Имало е възможност пчелните семейства да се спасят при едно добро подхранване. Петрова допълни, че са знаели прогнозата, че към 15 и 16 януари се очакват студове от порядъка на минус 12 и минус 13 градуса.

Няма изчезване на цели пчелни семейства или т. нар. още „синдром на празния кошер”. „По скоро има по-слаби семейства, с по-слаба имунна система на пчелите, което води до гибел на пчелното семейство”, заяви Валентина Петрова. Загубата на едно пчелно семейство би се отразило на добивите. Замръзването на кошерите би довело до много загуби за един човек, чиято основна дейност е отглеждането на пчели.

Със сигурност стоковата продукция тази година няма да е в същите количества. „Това, което сме добили миналата година от едно стопанство със 100 пчелни семейства, при положение, че сега са 75, няма как да се достигне същия добив”, посочи Петрова. Ниският добив няма да се отрази на цената на пчелния мед.

Последвайте канала на

1686 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини