Бизнесът: Допълнителният отпуск ще деквалифицира родителите

share

В Кодекса на труда има заложена европейска директива, която дава възможност на родителите да използват отпуск за отглеждането на детето си до 8-годишна възраст. Това е времето, в което малките имат най-голяма нужда от родителите си. Това каза в сутрешния блок на БНТ изпълнителният секретар на КНСБ Ася Гонева.

Предложението ни е отпускът, който в момента законодателят е определил като неплатен, да бъде платен. Не знам защо това предложение се свързва с майчинството, уточни тя. По думите й разходите за този родителски отпуск според европейската директива трябва да поеме работодателят. Тя обясни, че не е задължително въпросните допълнителни шест месеца отпуск да се вземат наведнъж, а и никой не може да задължи нито майката, нито бащата да го ползват.

Според Ивелин Желязков от Асоциацията на индустриалния капитал, ако това предложение бъде реализирано на практика, то ще доведе до проблеми както за работодателя, така и за работниците, тъй като парите за този платен отпуск трябва да бъдат изработени. Удължаването на престоя извън пазара на труда на родителите ще ги деквалифицира допълнително, подчерта Желязков. Той заяви, че Асоциацията предлага да се съкрати срокът на отпуска, за да може да се увеличат плащанията на бизнеса към служителите.

Цвета Брестничка от Асоциация "Родители" уточни, че на такъв отпуск би трябвало да имат право и двамата родители – по шест месеца. Тя обаче изрази опасения, че това ще ги направи нежелани работници за бизнеса. И сега майките, особено тези на повече деца, трудно си намират работа, посочи Брестничка. Тя е скептична, че и да бъде прието, предложението ще бъде осъществено на практика и родителите ще могат реално да използват допълнителните шест месеца отпуск за отглеждане на дете до 8-годишна възраст.

Водещи новини

Още новини