КНСБ предлага: Майчинството да се удължи с 6 месеца (видео)

  • 28 април 2014 08:34

  • 2893
  • 4
КНСБ предлага: Майчинството да се удължи с 6 месеца (видео)
©

Платеният отпуск по майчинство практически да се удължи с още 6 месеца ще обсъждат във вторник на заседанието на тристранката синдикати, работодатели и правителство. Промяната е предложена от КНСБ, но се подкрепя и от управляващите политически сили, научи в. “24 часа”.

Ако бъде прието реално, 2-годишното платено майчинство ще стане 2 години и половина, пояснява „24 часа“.

Предложението е майките да имат право на шест месеца платен отпуск за отглеждане на дете до 8-годишна възраст, ако то не ходи на градина. В момента този отпуск, предвиден в чл. 167а на Кодекса на труда е неплатен.

Ако бъде приета промяната тези шест месеца отпуск ще се плащат от работодателите, а не от НОИ, както останалите 2 години.

Чл. 167а от КТ позволява този допълнителен отпуск за дете до 8-годишна възраст да се ползва както от майката, така и от бащата, обясни вицепрезидентът на КНСБ Чавдар Христов. Шестте месеца допълнително майчинство ще могат да се вземат както на части, така и наведнъж.

Паралелно с предложението на КНСБ обаче ще се обсъжда и общото искане на бизнесорганизациите майките да нямат право на 20-те дни платен годишен отпуск докато ползват двете години майчинство.

КНСБ пък предлага и промени в Кодекса за социално осигуряване, които да позволят неплатеният отпуск да се зачита за осигурителен стаж за пенсия, когато е поискан от работодателя заради проблеми в производството. При този отпуск, който трябва да продължава повече от 15 дни и по-малко от три месеца освен това фирмата дължи 2/3 от заплатата на работника като обезщетение.

Допълнително синдикалистите настояват и за защита от уволнение на хората с тужко здравословно и материално състояние, както е тези, чийто съпруг е вече регистриран като безработен.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2893 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
ку-ку

2014.04.28 | 14:19

4
Доскоро се говори че пари няма .Сега пък още 6мес. платено майчинство.Голяма глупост.Тези от КНСБ са толкова вредни ,че няма и накъде повече. Непрекъснато се закопаваме като икономика от такива некадърни предложения.Няма да се ражда повече ако има 6 мес. удължения на майчинсвото това да им е ясно само едни пари ще се плащат за ненужно глупаво решение.Тази жена кога ще работи и кога ще се гради като личност,само роля на гледачка ли и се отрежда в този живот.По този какъв живот живее.Никъде няма такова майчинство,по глупост сме на първо място и това е.Като немогат да предложат нещо разумно поне да не дразнят.
Само ГЕРБ

2014.04.28 | 14:18

3
Какво майчинство!!! Що за безобразие!!! Ще храним паразити-майки, който по цял ден люпят семки и цапат парковете! Както дойдем на власт майчинството ще стане както в САЩ - от работното място в родилния дом и обратно! Такива извращения наречени майчинство има само в България и Русия!!! Крайно време е българина да бъе принудн да продаде имота се да заживе на квартира!!!
попа

2014.04.28 | 13:04

2
я познайте коя малцинствена група ще бъде най-облагодетелствена,със фиктивни осигуровки няколко месеца преди да се пръкне поредният неук,безработен и крадлив гад...!!!!

2014.04.28 | 13:04

1
В Германия майчинството е 12 месеца,ние обаче сме по-богати и затова у нас трябва да е 30 месеца.

Добави коментар

Водещи новини