Прибират още 1000 бездомни кучета в приюти

Булфото
share

Два пъти повече бездомни кучета ще бъдат прибрани от софийските улици догодина.

Тогава трябва да са готови новият приют в "Кремиковци" за 500 животни и кастрационният център в "Младост" със 70 места. Плановете на Столичната община са да прибере още 350 псета в бъдещия приют в "Надежда", съобщи "24 часа".

Според последното преброяване от пролетта, по улиците скитат 9296 псета.

Четирите действащи кучкарника в града пък имат общо 1000 места.

"Готови са инвестиционните проекти за новите обекти, вече текат процедурите и се подготвят обществените поръчки за изграждането им. Приютът в "Кремиковци" и кастрационният център в "Младост" трябва да заработят догодина, а в "Надежда" - през 2013 г. С новите обекти местата ще станат 2000", посочи шефката на отдела по околна среда в общината Славка Иванова.

Английският бизнесмен Робърт Смит, чиито фондации в Румъния и Турция са постигнали сериозни успехи в намаляването на уличните кучета, пристига утре в София по покана на кмета Йорданка Фандъкова, за да предложи ефикасни мерки, с които скитащите псета в столицата да намалеят. Идеите ще бъдат заложени в новата програма за овладяване на популацията на уличните кучета до 2016 г. В момента столицата реално няма действаща програма и е заплашена от санкции, след като преди лятната ваканция общинските съветници не приеха новите мерки, а старата изтече.

"Не сме спрели да работим, въпреки че няма приета програма. Изпълняваме мерките, заложени в документа", обясни зам.-кметът по екология Мария Бояджийска.

Групата на ГЕРБ в СОС ще вкара отново документа още този месец, каза шефката на екокомисията Лорита Радева. Тя подчерта, че в изработването му са участвали 21 организации.

"Очаквам европейските експерти да споделят опита си, да коментираме новата програма и мерките, както и евентуално да добавим нови, които те ни предложат", заяви за "24 часа" Фандъкова.

Според документа през 2014 г. бездомните кучета ще намалеят до 4500, а през 2016 г. трябва да са под 500.

Водещи новини

Още новини