Готвят с по-малко мазнини и сол в храната за деца до 3 г.

share

Ще бъде изготвен нов сборник с рецепти за децата до 3-годишна възраст в организираните групи. В него ще са заложени по-малко захар, мазнина и сол, като се набляга на плодовете, зеленчуците и млечните продукти.

Това обяви експертът в отдел „Храни и хранене" към Националния център по опазване на общественото здраве и анализи д-р Лалка Рангелова пред "Дарик". Тя поясни, че рецептурникът е предназначен за детски ясли, домове за медико-социални грижи за деца, в дневни центрове и центрове за настаняване от семеен тип. Новият рецептурник съдържа 399 указания за приготвяне на храна, съобразени с новите изисквания по отношение на здравословното хранене. „В новия сборник сме се опитали да подберем рецепти, които да са не само традиционни, но и съобразени с новите изисквания по отношение на здравословното хранене на децата в тази възрастова група. А именно - то трябва да е разнообразно, балансирано и да осигурява всички необходими хранителни вещества и енергия, които да осигурят добрия растеж, развитие и здраве на децата", обясни Рангелова.

Водещи новини

Още новини