Сезонен спад в цените на плодове и зеленчуци

  • 01 юни 2015 08:46

  • 1090
  • 0
Сезонен спад в цените на плодове и зеленчуци
© Булфото

Плодовете и зеленчуците поевтиняват през май, след като през април цените им се задържаха на високо ниво, показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Спадът на цените е най-голям при зелените салати - с 48%. При краставиците поевтиняването е с 40%, а при доматите – с 11% за българските и 25% за вносните. Поскъпване се отчита при лимоните – с над 25 на сто, при ябълките – с 14 на сто, както и при картофите – с 8 на сто.

На годишна база обаче при по-голямата част от цените на плодовете и зеленчуците има ръст. Най-голямо увеличение от около 40% има при доматите. Стойността на бананите и на лимоните е с около 13% по-висока, отбелязва в. "Монитор".

Поевтиняване през май в сравнение със същия месец на миналата година има при картофите с 20 на сто и при репичките с 5 на сто. При другите храни цените на млечните продукти падат. Кравето сирене поевтинява с 4%, кашкавалът – с 3%, а маслото – 0,7%.

Данните показват понижаване още на стойността на свинското и на пилешкото месо в рамките на 2-3 % и на местните произведения с около 2%. На годишна база цената на сиренето е с 4,5 на сто надолу, на кашкавала – с 6 на сто, докато тази на маслото се повишава с 3,8 на сто.

Последвайте канала на

1090 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини