В БХК са притеснени от подхода на ДАНС

share

ДАНС отказа да предостави на Българския хелзински комитет достъп до информация за броя на исканията за използване на специални разузнавателни средства през 2013 година, колко от тях са уважени и какъв е броят на лицата, спрямо които съдът е разрешил използването на СРС. От БХК обжалват отказа и са готови да сезират Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

Председателят на БХК Красимир Кънев каза в предаването "Преди всички" по БНР, че са притеснени от подхода на ДАНС, тъй като исканата от тях информация е статистическа: „Ние не се интересуваме от информация, свързана с технически средства и оперативни способи. Става въпрос за бройки. Тази информация е била обявена от ДАНС за служебна тайна с една наредба, която е класифицирана. Затворен е порочен кръг, от който няма излизане. А това е информация, към която има засилен интерес през последните месеци“.

Красимир Кънев каза, че информацията им е била необходима за изготвянето на редовния годишен доклад на БХК за правата на човека. Той допълни, че са искали данни и от областните дирекции на МВР, като в повечето случаи те са им били предоставени.

Според председателя на Хелзинския комитет в много случаи ДАНС се поставя над закона: „Ние имаме и много други дела, които водим и в България, и в ЕСПЧ, където ДАНС е намесена с разни актове, които насочват към това, че има сериозни проблеми с демократичния контрол над тази служба“.

От БХК ще се обърнат за информация и към парламентарната комисия за контрол на службите.

Водещи новини

Още новини