ГЕРБ предлагат промени в Закона за МВР, НПК и ДАНС

  • 29 януари 2014 12:01

  • 2754
  • 2
ГЕРБ предлагат промени в Закона за МВР, НПК и ДАНС
© Булфото

ГЕРБ ще внесе в деловодството на НС промени в Закона за ДАНС, които ще върнат правомощията на президента при избор на председател на Агенцията. Това обяви в кулоарите на парламента зам.-председателят на ГЕРБ Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа.

Промените предвиждат ГДБОП, която преди 6 месеца бе пратена под шапката на ДАНС, да бъде върната отново в структурата на МВР. Според Цветанов при настоящата ситуация функциите на ДАНС и МВР се дублират.

Депутатите предлага назначението на председател да се случва след предложение от Министерски съвет, но само с указ на президента.

Предложението на ГЕРБ е и за по-високи критерии за кандидатурите при избор на шеф на ДАНС. Опозицията предлага в закона да бъде разписано, кандидатите трябва да имат минимум 12 години стаж.

"Това, което беше извоювано право на демократичния преход над 20 години, за да се постигне баланс между институциите и да се ограничат подобни грешки в един от основополагащите структурни звена в една демократична държава", заяви Цветанов. "За нас е изключително неприемливо това, което бе констатирано в доклада на ЕК, и неглижирането от страна на днешните управляващи", изтъкна бившият вътрешен министър Цветанов.

Заместникът му в кабинета на ГЕРБ Веселин Вучков посочи, че от ГЕРБ ще предложат "подобрения" и в Закона за Специалните разузнавателни средства, Закона за МВР и в Наказателно-процесуалния кодекс.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2754 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
и

2014.11.11 | 01:58

2
Цвък, това е материя от която нищо не разбираш. Тя не се учи във ВИФ, и не се напъвай да я обясняваш. Има много, много по-умни от теб, които знаят какво да правят. Айде, бегай се скрий в некой апартамент.
Malala Usufzal

2014.01.29 | 17:36

1
I na Molitventa zakuska po-leko s qicata Ceco.:D

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини