Лекари и социални тръгват по коледните купони

share

Лекари и социални работници ще има на всеки организиран коледен купон, на който присъстват деца до 18-годишна възраст. Това съобщи вчера главен инспектор Виолета Аланджийска, началник-група „Детска престъпност” към СДВР, цитирана от в. Монитор.

Заведенията, които искат да събират непълнолетните, пък ще трябва да информират полицията 24 часа предварително. Така на купона ще има гарантирано и присъствие на униформен. Целта на това била да се избегнат трагедии като „Индиго”, когато през 2001 година загинаха 7 деца. На 21 декември тогава около 600 малчугани напираха да влязат в дискотеката. След минути вратите внезапно се отворили, под напора на тълпата 24 деца са смачкани, 7 се задушават. Тогава се оказа, че заведението няма и втори авариен изход, както е по закон. Заради това изискване от столичната пожарна също са направили инспекция по всички заведения където се очакват да се събират хора за празниците.

„До сряда сме проверили 143 обекта, в които ще има масово събиране на хора. Минали сме и през моловете и ресторантите. Осигурили сме условия за безопасна евакуация при възникване на инцидент”, обясни вчера Георги Големанов, началник на столичната пожарна. За по-голяма безопасност на столичани в новогодишната нощ, полицаите са проверили и всички пазари, където има информация, че се продават пиротехнически изделия. „На 17 декември проведохме среща със собствениците на търговски обекти за пиротехнически стоки. Съветвам всички, включително и хората, които нямат отношение към подобен вид стоки, в случай, че забележат най-вече деца да боравят с пиротехнически изделия да сигнализират веднага. Ние от своя страна ще вземем отношение по проблема”, каза Венцислав Рангелов, началник на КОС към столичната полиция.

Той обясни, че до момента са регистрирали само един случай на нелегална продажба на пиротехнически изделия. Иззети са 6 хил. броя пиратки от нисък клас. Рангелов апелира столичани да се обаждат на тел. 112, ако видят деца да си играят с пиратки. Тогава полицията щяла да се намеси, за да се избегнат неприятни инциденти като миналата година. Тогава при игра с бомбички 7-годишно дете почина, а други две бяха ранени.

Водещи новини

Още новини