С пържоли от японска свещена крава се глезят богаташите по Коледа

share

Коледата за обикновения българин ще излезе към 80-90 лв. Богаташите, обаче, ще се поглезят с обяд за 800-900 лв., който може да включва екзотични меса като пържола от японска крава по 300 лв. Килото или австралийско кенгуру, полети със сос от трюфели, черен хайвер от белуга и шампанско „Дом Периньон“, съобщава „Телеграф“.

Заможните българи могат да заменят традиционното свинско или пуешко за Коледа с екзотични меса, каквито вече се продават в някои вериги. Най-скъпата пържола от т.нар. японска свещена крава струва 300 лв. за килограм. Това всъщност е говеждо бонфиле от Австралия. За сравнения бразилското говеждо бонфиле струва „само“ 55 лв. за килограм, а аржентинското е около 60 лв.

Високата цена на австралийското говеждо се дължи на това, че то е добито от специална порода японски крави или бикове Wagyu, които се отглеждат в нетрадиционни условия. За да стане вкусно месото, тези животни се масажират със саке, поят се с бира и се хранят само с органични треви. Освен това, за да е спокойно животното, му се пуска музика.

Освен японското говеждо, любителите на екзотични меса могат да намерят и стек от кенгуру и газела. Цената на месото от скокливото животно върви по 72 лв. за килограм. Хората с възможности предпочитат именно месо от кенгуру вместо свинската пържола, за да не вдигат холестерола. Ако искаме на трапезата си газела, трябва да броим най-малко 95 лв. Любителите на дивеча могат да се поглезят със стек от бизон. Цената му е 90 лв., като опаковката тежи около 2 кг. По 96 лв. върви еленското.

Вместо пуйка, богаташите могат да сложат на трапезата пържола от щраус по 20 лв. за килограм. Щраусова плешка пък върви по 22 лв. за кило. Замразените гълъби също могат да се купят в търговската мрежа за 8 лв. за килограм.

Водещи новини

Още новини