Просещите деца в София намалявали

Снимка: Булфото
share

Наблюдава се тенденция на намаляване на просещите деца по улиците на София, заяви пред "Фокус" Мина Владимирова, директор на Дирекция "Социални дейности" в Столична община.

Тя посочи, че от месец май до сега са регистрирани осем случая на просещи деца в столицата. По думите й броят на просещите деца намалява. Възможна причина е летният сезон, когато някои от тях отиват със семействата си да просят по Черноморието. Според Владимирова миналата година обаче не се е наблюдавала такава тенденция.

От март миналата година до сега в социалната дирекция са работили с 291 просещи по улиците деца. От тях 103 са непълнолетни, малолетни са 188. Настанени в институция са 17 деца.

„Това са деца, за които се е доказало, че семейството не може да бъде среда за отглеждане и в повечето случаи те ги карат да просят”, обясни Владимирова. 26 деца пък са настанени в кризисен център.

„Това е временна мярка. Настаняват се там за период до шест месеца, докато се види дали могат да бъдат върнати в семейството и изобщо какво може да се случи с тях в бъдеще”, каза Владимирова.

От март 2010 г. до сега социалните служби са работили с 230 възрастни хора, които са просили по софийските улици.

„Мобилните екипи, които обикалят улиците денонощно може би притесниха малко повече родителите, които карат децата си да просят. Единствено в България има денонощен мобилен екип, който е от отдела за закрила на децата към Агенцията за социално подпомагане. Общинска полиция също активно работи с просещите деца и възрастни”, каза Владимирова.

Според нея обаче се наблюдава увеличаване на просещите хора, които пеят по подлезите, особено в района на Софийския университет. По думите на Владимирова повечето от тях не са от ромски произход.

Водещи новини

Още новини