Драгомир Стойнев предупреди: Идва газова криза както през 2009 г.

share

Има риск от газова криза тази зима, както през 2009 година, предупреди енергийният министър Драгомир Стойнев на пресконференция в Министерски съвет.

Силно съм притеснен от ситуацията в Украйна и Русия, и спора между двете държави, коментира Стойнев. През 2009 година Украйна, която осигурява значителна част от транзита на руския природен газ за европейските пазари, спря да го прави и така голяма част от Европа остана без газ, без отопление и без гориво. Една от засегнатите страни беше и България.

Изграждането на газовата връзка със Сърбия става основен приоритет за следващата година, заяви Стойнев.

"Булгаргаз" беше първата фирма, която подписа договор със сръбска фирма за доставка на газ. Преди месец поканих сръбската министърка на енергетиката, за да ми обясни забавянето от сръбска страна. Вече има и сериозен интерес от турска страна и предстои среща с турския ми колега, за да видим кога може да започне изграждането на такава връзка, обясни министър Стойнев.

Миналата седмица бе даден старт на един изключително важен за Европа проект - „Южен поток", крайната му точка е Италия. Октомври е взето решението да започне изграждането на морската част, която е 18 млрд. евро", посочи Стойнев. Информирах колегите ми относно действията на българското правителство - проектът "Южен поток" изцяло ще спазва българското и европейското законодателство и "Газпром" и БЕХ се споразумяха да се даде достъп на трета страна до проекта, каза още министърът.

Този проект е важен за България, защото е важно да имаме регулярни доставки на природен газ, както и сигурност при доставките на природен газ, обобщи той.

Водещи новини

Още новини