Студентските съвети от страната обсъждат окупацията

Булфото
share

Националното представителство на студентските съвети провежда годишното си общо събрание в Шумен, в което участват представители на всички университети в България.

Дневният ред на събранието предвижда да се обсъди моментната ситуация със студентските протестите и окупацията на някои от висшите училища в страната и да излезе с решение. Според младите хора задачата за излизане обща позиция по въпроса ще е трудна, защото има много различни мнения по темата.

„Ние трябва да отразим мнението на всички студенти в страната, а то е различно и ние трябва да го обединим", заяви Яна Вангелова, зам.-председател на НПСС. Студентите заявиха още, че са готови на диалог по проблема с протестите и с Министерството на образованието, предаде Дарик.

Дневният ред на събранието предвижда още представяне на годишен отчет за дейността на ръководството и обсъждане на текущи и бъдещи инициативи на организацията. Ще бъде обсъдена и новата стратегия за висшето образование.

Вчера празнично протестно шествие на Ранобудните студенти по случай Деня на народните будители затвори за часове възлови кръстовища в столицата. В шествието под надслов „Събудете се" се включиха над 1000 души - студенти, преподаватели и обикновени граждани, началото му бе 11:00 ч. от Ректората на Софийския университет. Представители на окупацията от СУ бяха подкрепени от свои колеги от Пловдивския университет, от Варненския университет, от НАТФИЗ, от Медицинския университет в София, Техническия университет в София, Лесотехническия университет и други.

Водещи новини

Още новини