Цигани скочиха срещу БТВ: Ние учим, а не развяваме чаршафи като доказателство за девственост

share

Не вадим чаршафи, за да покажем дали булката е девствена, нито ги линчуваме ако тя не е девствена. Това заяви пред БТВ 22 годишна ромка, която учи счетоводство и контрол в Благоевград. Самата тя не е женена и е избрала първо да завърши образованието си. Реакцията й беше предизвикана от филм на БТВ за циганските сватби в Кюстендил.

Изпитваме страх да си признаем, че сме роми, за да нямаме проблем в образованието, каза студентката. Тя дори даде пример с един от своите преподавателите по Основи на правото, който обяснявал, че циганите са мръсни и крадливи.

Родителите насърчават децата си да продължат образованието си. Сега имаме 14 ромски младежи, които учат в университет. Медиите в България правят негативен образ на ромите.

Петър Игов, който също е завършил педагогика и сега ръководи читалището в един от циганските квартали в Кюстендил „Изток“ каза, че най-търсените книги са учебниците. Журналистът Огнян Исаев, който работи на свободна практика и за чужди издания сравни излизането от гетото с времето на комунизма и Желязната завеса. Шансът хората да излязат от гетото зависи от отношението на другите към тях. Както българите се притесняват да влязат в циганските квартали, така и циганите се притесняват да отидат до центъра на града, сподели Исаев.

Водещи новини

Още новини