Прашни бури се вихрят във Враца

share

Прашни бури се вихрят ежедневно в квартал "Кулата" във Враца. Причината е повсеместното разкопаване на улиците, заради смяната на водопроводи и канализация по проекта за водния цикъл. Хората тук се оплакват, че от замърсяването на въздуха не може да се диша, предаде БНТ.

Само две жени на 4-часов работен ден с метли и лопати се опитват да преборят прахта по улиците и тротоарите. "Не можем да съберем тая пепел, трябва Общината да вземе мерки. Не може да се диша, ще се разболееме, аз съм алергична и не мога да дишам", оплаква се врачанка.

Хората са подавали жалби до строителните фирми и до Общината, но до момента резултат няма. "Работата е зле, има и деца, болни от астма, и в тая пепел не могат да дишат", твърди потърпевша.

Докато в центъра на града ударно се асфалтират разкопаните участъци и улиците се мият от прахта и калта, в крайния квартал хората се чувстват забравени. "Това е необходимо - миене, поддържане, поне за главната улица", казва гражданин.

От Общината казаха, че предстои да се копае и за подмяната на водопровода. "Съжалявам за несгодите на хората, но те трябва да насочат мислите си каква голяма придобивка ще имат, този квартал никога не е имал канализация. Не може тези тръби и съоръжения да влязат под земята и да няма разкопаване", обясни Мариана Рашева, ръководител на проекта за воден цикъл на Враца.

А за асфалтиране жителите на квартала ще трябва да почакат до пролетта, когато ще завършат всички дейности по водния цикъл.

Водещи новини

Още новини