Кметът на Плешивец се оказа агент на КГБ

share

Кметът на село Плешивец до 1997 година Славчо Марков се оказа агент на КГБ. Той преминал и през половината управления на Държавна сигурност, преди да стигне до баш началството. Това стана ясно, след като комисията по досиетата разкри агентите от видинската община Ружинци.

Славчо Марков започнал кариерата си в службите като временен разузнавач през 1950 година. Той започнал да се издига на по-високи постове, като няколко пъти бил назначаван за зам.-началник на отделения. Служил е за Трето и Пето управление, а през 1976 година щатният служител е изпратен за 3 месеца и половина в КГБ в Москва, съобщава в. "Конкурент".

Сред останалите агенти на ДС от Ружинци има двама общински съветници до 2003 година. Григор Стоянов е бил съдържател на явочна квартира с кодовото име Крим. За една година Петър Петров е бил агент Иван.

Трима са общинските съветници до 1991 година, които са имали вземане-даване с Държавна сигурност. Венетка Илиева е била съдържател на явочна квартира под името Ружа. Комисията по досиетата е открила документи за принадлежност към ДС на Йордан Георгиев. Той е бил агент Пепи. Съветникът Неделко Неделков е бил пък агент Чавдар.

Водещи новини

Още новини