Агенти на ДС – кредитни милионери

  • 10 октомври 2013 07:09

  • 3238
  • 0
Агенти на ДС – кредитни милионери
©

Комисията по досиетата, разкриваща бивши сътрудници на ДС, отвори архивите и на кредитните милионери. Днес официално бяха обявени 47 лица, получили и невърнали до ноември 1997 година кредити от ОББ, в размер над 1 млн. неденоминирани лева.

Комисията е проверила общо 465 кредитни милионери, като почти 10% от тях се оказват свързани с бившите тайни служби на комунистическия режим. Сред по-интересните лица са банкерът  Атанас Тилев. Той е вербуван за сътрудник и нелегален разузнавач към ПГУ през 1969 г., с псевдоним Зингер. Тилев е известен и с друг агентурен псевдоним – Румянцев, пише "Фактор.бг".

Сред агентите кредитни милионери в архива на ОББ е и небезизвестният бизнесмен Пламен Тимев – Ганди. Той е вербуван през 1985 под псевдоним Димов. Ганди беше един от най-близките приятели на покойния Иван Славков – Батето, с когото заедно учредиха и партия “Напред България”.

Агент на ДС се оказва и синът на идеолога на комунистическата икономика Жак Аройо – Юри Аройо. Той е вербуван през 1977 г. с псевдоним Златков.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3238 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини