Искат забрана на билбордовете по магистралите

Булфото
share

По примера на Германия, да се забрани изцяло ползването на автомагистралите за рекламни цели. В случаите, когато има договори и разрешения, на които не е изтекъл срокът, всички билбордове в границата на строителната линия на автомагистралите да се обезопасят с мантинели.

Това е едно от предложенията по пътната среда на Съюза на организациите в автомобилния транспорт (СОАТ) и Асоциацията на българските предприятия за международни превози и пътища (АЕБТРИ) за по-висока безопасност по пътищата. Предложенията ще бъдат внесени в Транспортно министерство до 20 август.

Превозвачите искат да се забрани монтирането и се премахнат вече монтираните билбордове в зоната (загражденията) на магистралите и ограничи изграждането на търговски обекти. Според тях - в почти всички страни от Европа те са забранени, дори и извън загражденията, а построяването на бензиностанции и търговски обекти става на разстояние повече от 40 км един от друг.

Да се направи преглед на обезопасяването на магистралите и първокласните пътища и се засили отговорността на поддържащите фирми, е друго предложение.

Да се завиши отговорността на фирмите по поддържането на магистралите и първокласните пътища и се определят санкции при неизпълнение на задълженията за своевременна намеса за осигуряване безопасни условия за движение, е друго предложение.

Водещи новини

Още новини